SPOLUPRÁCE S PRAXÍ

 

Ústav spolupracuje s dalšími pracovišti LDF (viz výše) a za velmi důležitou považuje i spolupráci s externími partnery, zvláště z provozní praxe, ale i z jiných univerzit (např. VUT Brno, TU Zvolen, ČZU Praha). Tato skutečnost umožňuje nejen docílit provázanosti disciplin v rámci ústavu, ale umožňuje i provázat výzkumná a pedagogická témata technického či technologického charakteru s tématy např. ekologickými či ekonomickými. Tak například úzká spolupráce s praxí (dvěma firmami – výrobci lesnických strojů) umožnila dosud získání řešení tří významných projektů: v roce 2015 již ukončeného projektu TIP a dvou projektů TAČR – jeden končící (rok 2017), druhý nový (období řešení 2017 – 2020). Úzká spolupráce ústavu s externími partnery umožňuje zadávat aktuální témata závěrečných prací studentů blízká provozní praxi, často dle přímého požadavku spolupracujících firem.

Členství v organizacích – ústav jako takový není členem žádné, např. profesní či vědecké organizace. Ovšem jeho jednotliví pracovníci jsou účastni např. v organizaci IUFRO, jsou členy redakčních rad vědeckých a odborných časopisů, členy oborových rad na partnerských fakultách, aj.

V oblasti CŽV ústav dlouhodobě spolupracuje s Vysokoškolským ústavem – Institutem celoživotního vzdělávání MENDELU, a to při vedení výuky v různých kursech (např. pro U3V). Dva pracovníci našeho ústavu jsou členy vědecké rady tohoto VÚ.