VĚDA A VÝZKUM / UMĚLECKÁ ČINNOST

 

Ve vědeckovýzkumné oblasti hodlá ústav dále rozvíjet zejména dobré a vědeckou komunitou uznávané dosavadní studie vlivů lesnické a dřevařské techniky a technologie na přírodní prostředí a les, multikriteriální metody optimalizace lesnických technologií se zahrnutím poznatků o vlivech techniky na prostředí a poznatků řady lesnických oborů, včetně využití GPS, simulačních metod vývoje lesa a studia možností technologického řešení energetického využití dendromasy. K tomu používá mezinárodně normovaných (LCA, LCI energetický audit, atd.) i vlastních metod. V tomto směru již probíhá a bude probíhat široká spolupráce s ostatními ústavy fakulty, stejně jako probíhá s univerzitami a výzkumnými institucemi celého světa prostřednictvím mezinárodních organizací i individuálních kontaktů jednotlivých institucí a samotných specialistů. Jde o aplikaci nových poznatků, které budou mít dopad na probíhající změny v provozní praxi, které budou dle našeho názoru v blízké budoucnosti ještě urychleny. Jde zejména o nové trendy v transformaci a přenosu energií, materiálech a technických a konstrukčních řešeních zejména lesnických strojů, které budou přispívat ke zvýšení produktivity, bezpečnosti, hygieny a kvality prací a naopak ve snížení materiálových i energetických nákladů, potenciálních škod na porostech a prostředí, při respektování přírodních a technicko-ekonomicko-organizačních podmínek práce.

Lze předpokládat, že v blízké době bude naše společnost vystavena zvýšeným nárokům na energie. Z důvodu trvalé udržitelnosti lze současně předpokládat zvýšený tlak na podíl obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu země. Biomasa je jedním z nejvýznamnějších zdrojů obnovitelné energie a její využívání se ještě zintenzívní. Proto lze očekávat, že dojde k intenzivnímu využívání lesní půdy. Tomuto předpokládanému trendu budou zřejmě odpovídat i určité změny v technologickém a organizačním zabezpečení lesní výroby, pravděpodobně vzroste význam menších strojů při současném zvýšení mechanizovaných technologií na úkor technologií motomanuálních. To otevírá další pole působnosti vědeckovýzkumné činnosti ústavu.

V oblasti vlastního energetického využití biomasy bude ústav rozvíjet problematiku výroby pelet z netradiční biomasy, výroby krátkého kusového dříví a štěpky a metody skladování, sušení a využití paliv na bázi biomasy v technologiích spalování. Na úseku technického zařízení budov (zejména dřevostaveb) budou řešeny systémy řízeného větrání budov a systémy jejich vytápění.

V oblasti ergonomie a příbuzných disciplín bude nadále zkoumán průběh psychofyziologických funkcí pracovníků vybraných lesnických profesí (respirace, puls, EEG, EMG, kožně galvanická reakce, tělesná teplota atd.). Tyto funkce jsou měřeny za různých pracovních podmínek a jsou následně vyhodnocovány a porovnávány. Poznatky nejen z této výzkumné činnosti jsou na ústavu využívány při tvorbě softwaru, který je do jisté míry propojitelný se systémem ovládání harvestorů. Software přispívá k automatizaci řízení těžebně dopravních strojů a umožňuje sledování i ukládání dat o výkonnosti operátorů harvestorů. V současnosti je testována první verze softwaru, analyzuje se snížení počtu úrazů, popř. rizik úrazů a provozních nákladů díky softwaru. V budoucnosti je očekáván update nebo upgrade softwaru dle výsledku probíhajících analýz. V rámci ergonomie rovněž probíhají laboratorní výzkumy zaměřené jak na vliv expozice vybraných zvuků (například zvuků drtičů a štěpkovačů biomasy při práci) o různé hlučnosti na průběh zmíněných psychofyziologických funkcí zkoumaných osob, tak na hledání spojitostí mezi intenzitou osvětlení lesnických strojů (harvestorů a forwarderů) a průběhem těchto funkcí. Oba výzkumy probíhají ve spolupráci s odborníky na biomedicínské inženýrství z VUT Brno. Posledním výzkumem, který je v současnosti ve stádiu sběru dat, je výzkum zaměřený na vztah mezi ergonomickými prvky zvyšujícími „zdravý" způsob sezení a průběhem fyziologických funkcí, potažmo výkonností zkoumaných osob. Jedná se o tzv. dynamicko-směrové prvky optimalizující činnost všech orgánových systémů (kostí, svalů), které by měly být při „zdravém" sezení zapojeny.

V přidružené lesní těžbě a výrobě bude pozornost věnována identifikaci produktů lesa, které mají tržní potenciál a význam pro vlastníka lesa i rozvoj venkova.

V oblasti tradičních způsobů soustřeďování dříví bude věnována pozornost využívání chladnokrevných koní se zaměřením na postupy, které zvyšují produktivitu práce a šetrnost soustřeďování dříví k dřevní surovině i lesnímu prostředí.

Pokračovat budou i vědeckovýzkumné aktivity pracovníků ústavu na úseku činností v arboristice, kde budou prováděna šetření např. pracovních postupů při výstupu do koruny stromů a práci v koruně, možnosti jejich optimalizace, odhalování rizikových faktorů, porovnávání provozní reality se standardy tuzemskými i zahraničími, atd.

Nezbytným předpokladem pro další rozvoj vědeckovýzkumné činnosti ústavu je vedle zajištění personálního a materiálního zabezpečení zejména účinná spolupráce s externími partnery z tuzemska i zahraničí.